Å leve med en skjult diagnose

by Diasign AS

Jeg har tre skjulte handicap og diagnoser selv. Døv på et øre og nedsatt hørsel på det andre, med andre ord ganske tunghørt. I voksen alder kom også tinnitus og diabetes 1 lada. 

Jeg snakker sjelden om dette i hverdagen, og prøver å gjøre de til en naturlig del av min hverdag. Alternativ tenkning sier at det du bruker tid på vokser, og jeg prøver å bruke minst mulig tid på sykdom og handicap. Det fungerer veldig bra for min del.

Likevel vil jeg i dette blogginnlegget påpeke, at det kan til tider være litt vanskelig og også slitsomt å ha en diagnose eller et handicap som ingen ser. Uten at jeg ønsker å klage. Jeg må opplyse de rundt meg om mitt hørseltap, og det glemmes til stadighet.

Jeg blir så glad de gangene noen sier til meg: "Anette, hvor er det best for deg å sitte, så du hører best mulig?" Det skjer ikke så ofte. Eller: "Skal vi ta noen hensyn med maten fordi du har diabetes"? Ikke at jeg forventer dette, men det kan være litt utfordrende å bli bedt på en middag hvor hele middagen består av raske karbohydrater, og jeg vet det blir vanskelig å regulere det med insulin. Kanskje ender det opp med at jeg blir veldig trøtt og sliten fordi jeg regulerer det feil, og middagen er for min del da ødelagt. 

Jeg tenker mange ganger på barn som opplever dette også. Å vokse opp med skjulte diagnoser.

I voksen alder er man tryggere på seg selv, men som barn vil man helst ikke skille seg ut. Jeg selv hadde gom, og høreapparat på barneskolen. Husker jeg syntes det var pyton. Brukte ikke høreapparatet i voksen alder før jeg ble over 30 igjen. Da var jeg voksen og trygg nok på meg selv til at jeg så mer nytte av det. Brydde meg ikke så mye om å være litt annerledes.

Grunnen til at jeg skriver om dette i bloggen, er at ved å bære et smykke med en skjult diagnose, kan de det gjelder (om de rundt ser smykket) få mer forståelse og empati, og en lettere hverdag.

Jeg håper at dette konseptet kan vokse til å utvide sortimentet til flere og flere smykker til de med skjulte diagnoser, og at de friske menneskene rundt husker på det og viser mer forståelse.

 


Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.